Spring til indhold

Rejsebrev

Dilan Kaplan

Dilan Kaplan var i projektorienteret forløb ved Den Danske Ambassade i Tyrkiet på sit 9. semester på Aalborg Universitet.

Rejsebrev

Dilan Kaplan

Dilan Kaplan var i projektorienteret forløb ved Den Danske Ambassade i Tyrkiet på sit 9. semester på Aalborg Universitet.

Dilan Kaplan var i projektorienteret forløb ved Den Danske Ambassade i Tyrkiet på sit 9. semester.

Hvorfor ambassaden i Tyrkiet?

Jeg har altid interesseret mig i arbejdet i den danske udenrigstjeneste, og jeg besluttede mig kort efter studiestart, at jeg på et tidspunkt under mit studie ville søge på en ambassade.

Jeg havde kendskab til, at ambassaderne søgte praktikanter to gange om året og da jeg særligt interesseret mig for spændingsfeltet mellem jura og politik, valgte jeg at søge i Tyrkiet. Jeg fik tilbudt stillingen og startede det projektorienterede forløb på mit 9. semester.

Ansøgningsprocessen

Ansøgningsprocessen for praktikpladser på danske ambassader er forholdsvis standardiseret. Det er den enkelte ambassade, der opslår stillingerne og fastlægger forløbets indhold og vilkår, ligesom ambassaden i det hele taget er ansvarlig for selve opholdet.

Det er derfor vigtigt at følge med i de fleste danske repræsentationer i udlandet bl.a. deres hjemmesider, idet det er her stillingsopslagene slås op. De fleste danske repræsentationer i udlandet tilbyder praktikophold af typisk seks måneders varighed to gange årligt. For Tyrkiet er det med opstart i februar og september.

Det er vigtigt at holde øje i god tid, da stillingerne bliver lagt op 4-5 måneder før opholdet. Jeg startede selv i august 2022 og var med til at ansætte den nye praktikant (med opstart i februar 2023), to måneder efter jeg startede. For at komme i betragtning til en praktikplads skal man være tilmeldt et studie ved en højere læreanstalt under opholdet og eventuelle krav vil fremgå af stillingsopslaget.

Imens du venter svar på din ansøgningen er det en god idé at kontakte studiesekretariatet, da projektorienterede forløb skal godkendes og de også kan være behjælpelige med din videre forløb i uddannelsen, da et projektorienteret forløb i udlandet giver 20 ETCS. Det kan måske virke uoverskueligt, men det handler bare om at søge, og så skal det hele nok hænge sammen på en eller anden måde.

Husk på, at du ikke er den eneste praktikant. Det er meget normalt, at praktikanter fra Norge, Sverige og andre lande bliver sat i kontakt med hinanden, både hvad angår bolig og andet socialt.

Dilan Kaplan

 

Arbejdet på ambassaden

Det er først og fremmest vigtigt at pointere, at arbejdet på ambassaden er utrolig spændende og lærerigt. Arbejdsmiljøet er præget af internationalt samarbejde og diplomatisk miljø.

Jeg var en del af den politiske afdeling på ambassaden, hvor det bl.a. er en kerneopgave at følge indenrigspolitiske spørgsmål. Jeg blev i denne afdeling involveret i strategisk sektorsamarbejdet, som har til formål at bringe Danmark og Tyrkiet i tæt dialog og udvikle et samarbejde. Man er her i tæt samarbejde med Energistyrelsen i Danmark, Energiministeriet i Tyrkiet samt tyrkiske og danske interessenter.

I afdelingen strategisk sektorsamarbejde danner vi som ambassade en bro mellem danske virksomheder og tyrkiske samarbejdspartnere, hvortil Tyrkiet kan drage nytte af den viden og erfaring, som Danmark har inden for energi.

Mine arbejdsopgaver i afdelingen omfattede bl.a. udarbejdelse af indberetninger, løbende medieovervågning og deltagelse i forskellige arrangementer og møder med danskere og tyrkere.

Politik, energi og jura lyder måske mærkeligt i første omgang, men det er vigtigt at bemærke, at der er jura i alt, og en juridisk baggrund ikke skal afholde dig fra et praktikophold på en ambassade, fordi der ikke er en jura-afdeling.     

Økonomi og bolig

Hvad angår økonomi er det projektorienterede forløb ulønnet, men som praktikant modtager man en kompensation hver måned op til et vist beløb for at dække udgifter forbundet med opholdet. Beløbet er fastsat på forhånd til et max-beløb, og har man udgifter der stiger max-beløbet, må man desværre selv betale resten. Viser det derimod, at man ikke har udgifter nok til max-beløbet, får man kun udbetalt det der svarer til udgifterne.

Ud over denne kompensation havde jeg mulighed for at have min SU med sammen med Erasmus-legatet. Man kan med fordel søge andre legater, inden man tager afsted.

Hvad angår bolig har man efter min oplevelse næsten altid mulighed for at overtage en lejlighed, der er gået i ”arv” fra praktikant til praktikant, hvorfor det også gør det nemt at tage kontakt udlejeren, fordi de allerede kender til processen.

Dog valgte jeg ikke den lejlighed på grund af distancen til arbejdet, og jeg fik hjælp til at finde en anden. Det er mit indtryk, at mange repræsentationer kan være behjælpelige med at finde en bolig – om ikke andet give gode råd grundet det indgående kendskab til byen.

Husk på, at du ikke er den eneste praktikant i den by, du er i. Det er meget normalt, at praktikanter fra Norge, Sverige og andre lande bliver sat i kontakt med hinanden, både hvad angår bolig og andet socialt.

Strategisk og praktisk viden

Mit projektorienterede forløb på ambassaden har givet mig strategisk og praktisk viden om politik, internationalt samarbejde og internationalt marked og handel.

Jeg er derfor glad for at have valgt Tyrkiet, da det er et land med konstant forandring både juridisk, politisk og økonomisk. Tyrkiet er et land som ønsker at være en del af EU, hvorfor det praktiske arbejde også har givet en bred forståelse og kendskab til EU.

Et arbejdsmiljø med internationalt samarbejde og diplomatisk miljø har udvidet mine kompetencer og viden relateret til internationalt arbejde, og hvilke muligheder man også har uden for Danmark. Jeg kan virkelig anbefale et projektorienteret forløb i udlandet, og eftersom flere arbejdsgivere efterlyser internationale kompetencer, er det en god idé at benytte studietiden til at få internationale erfaringer.